Dr. Öğr. Üyesi Gamze ÖZ YALAMAN

Ziyaretçi Araştırmacı

University of Sheffield

2019-2020

Work in Progress/ Devam Eden Çalışmalar:

• Re-theorising participation in undeclared work in the European Union: lessons from a 2019 Eurobarometer survey (with Colin C. Williams), under review.
  • Economic Policy Responses to a Pandemic: The Role of Informality (with Ceyhun Elgin, Abdullah Yalaman and Gökce Basbug), under review.
  • Türkiye’de Vergi Aflarının Etkileri: Ampirik Bir Uygulama, (Kübra Gözdem Kahraman ile), hakem aşamasında

• Williams, Colin C.& Oz-Yalaman, Gamze. (forthcoming). The coronavirus pandemic, short-term employment support schemes and undeclared work: some lessons from Europe,  Employee Relations. (SSCI)
  • Williams, Colin C.& Oz-Yalaman, Gamze. (forthcoming). Explaining the informal economy in Western Europe: beyond a rational economic actor perspective, Journal of Economic Studies.
  • Williams, Colin C., Oz-Yalaman, Gamze & Kedir, Abbi M. (forthcoming). Evaluating Policy Approaches Towards Tackling Undeclared Work in the Czech Republic, Economic Alternatives
  • Oz-Yalaman, G. (2019). Financial Inclusion and Tax Revenue. Central Bank Review, 19(3), 107-113.
  • Oz-Yalaman, G. (2019). The Relationship Between Corporate Tax Rate and Economic Growth During the Global Financial Crisis: Evidence from a Panel VAR. European Journal of Government and Economics, 8(2), 189-202.
  • Oz-Yalaman, G. (2019). Effect of Government Education Expenditure on Human Capital Efficiency: Evidence from Micro Data. The Empirical Economics Letters, 18(10), 1013-1020.
  • Oz Yalama, Gamze & Gumus, Erdal (2017). Development Levels of Countries and Driving Forces of the Shadow Economy: Empirical Evidence from Panel Data, International Journal of Economic Perspectives, 11(1),  464-473.
  • Oz Yalama, Gamze (2015). Tax Morale Efficiency: An Empirical Analysis, The Empirical Economics Letters, 14(12).
  • Oz Yalama, Gamze & Gumus, Erdal (2013). Determinants of Tax Evasion Behavior: Emprical Evidence from Survey Data, International Business and Management, 6-2, 15-23.

• Oz-Yalaman, G. (2020). Testing the Validity of the Compensation Hypothesis by Using Panel Data Analysis. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi16(1), 13-26.
  • Oz-Yalaman, G. (2020). The Effect of Corporate Tax On Foreign Direct Investment. Erciyes Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Dergisi, (55), 221-243.
  • Oz-Yalaman, G., Sevinc, D., & Sevil, G. (2019). The Impact of Government Size on Output Volatility: Evidence from World Economies. Business and Economics Research Journal10(4), 761-776.
  • Sevinç, D., Oz-Yalaman, G. & Sevil, G. (2019). The Impact of Globalization on Corporate Taxation: Evidence from The KOF Globalization Index. Ekonomi Politika ve Finans Araştırmaları Dergisi4(3), 350-369.
  • Öz Yalama, Gamze & Gümüş, Erdal (2013). Vergi Kaçırma Eğilimini Etkileyen Faktörler: Eskişehir’den Bulgular, Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, Cil:9, Sayı:20.
  • Aslan, Murat & Öz, Gamze (2009). Mükelleflerin ve Vergi Dairesi Personelinin Vergi Bilinç Düzeyleri Üzerine Bir Uygulama Çalışması, Vergi Sorunları, Cilt 253, 120-129.

• Oz-Yalaman, G. The Efficiency of Financial Inclusion: Evidence from the Global Findex Database, International Academic Conference on Management and Economics, St. Anne’s College, University of Oxford, Oxford, UK, 8-10 November 2019.
  • Öz-Yalaman, G. E-Devlet ve Yolsuzluk Arasındaki İlişki: Panel Veri Analizi Kullanılarak Ampirik Bir Uygulama. 34. Uluslararası Maliye Sempozyumu, 24-27 Nisan 2019, Belek/Antalya.
  • Oz Yalama, Gamze, “The Relationship between Education Expenditure and Labor Productivity in OECD Countries”, AABRI Conference USA, October 10 - 12, 2013.
  • Oz, Gamze and Gumus, Erdal, “The Determinants of Tax Evasion Behavior: Empirical Evidence from Survey Data,” 13th International Conference on Econometrics, Operations Research, and Statistics, Famagusta, TRNC, 24-26 May 2012.
  • Gümüş, Erdal ve Öz, Gamze, “Vergi Kaçırmayı Etkileyen Faktörler,” EconAnadolu 2011, Anadolu Üniversitesi, Uluslararası İktisat Kongresi, 15-17 Haziran 2011, Eskişehir.

Uluslararası kitap bölümleri :

• Oz-Yalaman, G. (2020). The Effects of Corporate Tax Rate on the Firm Performance. In Handbook of Research on Strategic Fit and Design in Business Ecosystems (pp. 640-669). IGI Global.
  • Oz-Yalaman, G. & Yıldırım, H. (2019). Cryptocurrency and Tax Regulation: Global Challenges for Tax Administration. In Blockchain Economics and Financial Market Innovation (pp. 407-422). Springer, Cham.

Ulusal kitap bölümleri :

• Gümüş, Erdal, Çelikay, Ferdi & Öz Yalama, Gamze (2014). Küresel Eğilimler Bağlamında Sosyal Güvenlik: Sorunlar ve Değerlendirmeler, Prof. Dr. Fazıl TEKİN’e Armağan, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Yayınları, Eskişehir, ISBN:978-975-7936-98-5.

Yürütülen Projeler :

• Proje Yöneticisi (Eylül 2019-Eylül 2020):
    Dünya’da Kayıtdışı Ekonominin Analizi, Colin C. Williams ile birlikte. (Eskisehir Osmangazi Üniversitesi Araştırma projeleri kapsamında 2019-2772 proje koduyla desteklenmiştir).

• Maliye Bölümü Mevlana Koordinatörlüğü (2014-2017)

Başarı ve Ödüller :

• Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF 2008 Maliye İÖ Bölüm Birincisi

Hakemlikler  :

• Financial Innovation, FUDAN Journal of the Humanities and Social Sciences, ESOGU Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi